הכירו את יורם ירון מתל אביב, פנסיונר לאחר קריירה של מעל ל־30 שנה בהייטק. מזה 17 שנה הוא רוכב בקבוצת אופני שטח ובעל טור בנושא בירחון 'טבע הדברים'. ירון הוא רכז מתנדבים ב"באים לטוב", המערך הלאומי להתנדבות ותיקים שפועל להפגת בדידות אצל בני הגיל השלישי.
2 צפייה בגלריה
 יורם ירון
 יורם ירון
יורם עם אשתו, עידית. הכי אוהב להכין קובה דלעת
(ריאן)
בחודשים הקרובים יוביל ירון קבוצת מתנדבים בפרויקט 'סיפורים מהמטבח' של באים לטוב ו־FOODISH, במסגרתו המתנדבים יאספו מתכונים וסיפורי אוכל משפחתיים של בני הדור השלישי ויוסיפו אותם למאגר המטבח היהודי באתר.
המשפחה שלי: נשוי לעזית, אב לשלושה וסבא לארבעה נכדים. אביו עלה מגרמניה לארץ בגיל 5 ונפטר לאחרונה בגיל 94. אימו ילידת הארץ, בת 92.
מסע הקסם אחרי האוכל: "החותנת שלי, בלה, עלתה לארץ מבגדד בגיל 15. היא זו שפתחה בפניי את המטבח העיראקי והראתה לי איך מבשלים.
"אבל עד שלא ישבתי וחקרתי באמצעות האינטרנט את המאכלים שלה, לא הצלחתי ממש לפענח את הטעמים המדויקים שיצאו תחת ידיה.
"את הקובות עצמן למדתי להכין בסדנא שעשינו כל המשפחה. תמיד אהבתי לבשל. כבר מגיל צעיר אני זוכר שאמא שלי ואני היינו מכינים ביחד את הגפילטע פיש.
"בבית ילדותי הכוכבים על שולחן החג היו גפילטע פיש וצלי בשר, ובמהלך השבוע שניצלים, עוף, פירה ותפוחי אדמה", הוא משחזר.
המנה שלי: "אחד המאכלים האהובים עלינו בחורף הוא קובה דלעת, אבל כזה שמכינים בבית. סיר רחב ידיים מלא רוטב אדמדם שבו שוחות קובות לבנבנות מנוקדות בקוביות של דלעת כתומה, והכל מבעבע, צבעוני ומדיף ריחות נהדרים".
ויש לו גם טיפים ל'טירוני הקובות': "ראשית, לא לפחד להכין אותן ידנית, ולא, לא צריך שכל אחת מהן תהיה מושלמת וסימטרית לחלוטין".
ירון גם מציע להכין קערת מים ולדאוג שהידיים תהיינה רטובות כדי שהסולת לא תידבק והמעטפת תיקרע. "אם כמות הסולת שלקחתם גדולה מדי, תוך כדי יצירת הקובה תלשו ממנה מעט מהבצק כדי שהמעטפת של הסולת לא תצא עבה מדי", מסביר ירון כאילו משפחתו היתה זו שהגיעה בטיסה מבגדד.

המנה של ירון: מרק קובה עשיר עם דלעת ועגבניות 


2 צפייה בגלריה
קובות של יורם ירון
קובות של יורם ירון
קובות של יורם ירון
(ריאן)

חומרים ל־45 קובות:
למרק:
800 גרם דלעת קלופה, חתוכה לקוביות בגודל של כ־½1 ס"מ
6 כפות שמן קנולה
2 בצלים בינוניים קצוצים
4 כפות רסק עגבניות
2 כפות פפריקה אדומה מתוקה
6 כוסות מים רותחים
מלח לפי הטעם
1/2 כפית פלפל לבן או פלפל שחור
1/2 כוס מיץ לימון טרי
6 כפות סוכר
4 כפות רוטב צ'ילי מתוק
4 כפות צימוקים, או חצי כוס משמש מיובש

למילוי הקובה:
500 גרם בשר בקר טחון או עוף טחון
2 בצלים קטנים קצוצים
2 כפיות פטרוזיליה קצוצה
1/2 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור
2 כפיות שמן קנולה

למעטפת הקובה:
2 כוסות סולת
300 גרם עוף טחון וסחוט מנוזלים
2 כפיות שטוחות של מלח
2 כפיות שמן קנולה
¼1 כוסות מים פושרים

אופן ההכנה:
מכינים את המרק: בסיר רחב ידיים (סוטאז' גדול) מחממים שמן ומטגנים את הבצל עד להזהבה.
מוסיפים את הדלעת ואת רסק העגבניות, מתבלים בפפריקה ומשחימים עוד כ־5 דקות.
יוצקים מים, מתבלים במלח ובפלפל לבן או שחור. מוסיפים מיץ לימון, סוכר ורוטב צ'ילי ומערבבים.
מבשלים על אש בינונית במשך כ־20 דקות או עד שהדלעת מתחילה להתרכך. טועמים ומתקנים תיבול.
מוסיפים את הצימוקים או המשמשים המיובשים ומערבבים.
מכינים את המילוי: מערבבים את כל החומרים לקבלת תערובת אחידה ומניחים בצד.
מכינים את המעטפת: בקערה גדולה מערבבים סולת, עוף טחון, מלח ושמן.
מוסיפים בהדרגה מים עד לקבלת תערובת אחידה ומעט דלילה (אם יש צורך ניתן להוסיף עוד קצת מים). מכסים וממתינים במשך כ־20 דקות עד שהמים נספגים ומתקבל בצק רך וגרגירי.
יוצרים את הקובות: קורצים כדור בגודל של כדור פינג פונג מתערובת הסולת ומשטחים על כף היד. שימו לב: חשוב שהידיים יהיו רטובות כל הזמן.
נוטלים כפית גדושה מתערובת הבשר ומניחים במרכזו של עיגול הסולת.
סוגרים את קצוות הסולת סביב המילוי, מגלגלים בעדינות לכדור חלק, ומניחים על גבי מגש עם ניילון בתחתית. חוזרים על הפעולה עד סיום תערובות הסולת והבשר.
מומלץ להכניס את המגש עם הקובות למקפיא לכמה שעות או ימים עד למועד הבישול.
מבשלים את הקובות: מכניסים בזהירות את כדורי הקובה לתוך סיר המרק. כדי שלא לפגוע בצורתן, כשמרגישים שפני הסיר מלאים מחכים כדקה וחצי עד שהקובות מתייצבות ורק אז ממשיכים להוסיף קובות.
מטלטלים את הסיר בעדינות רבה כדי שהקובות לא יידבקו זו לזו או לתחתית הסיר. מבשלים על אש קטנה במשך כ־30 דקות. מגישים את המנה בליווי אורז.

סיפורים ומתכונים נוספים מכל הסוגים, התקופות והעדות באתר FOODISH

הסיפור והמתכון הינם חלק מפרויקט משותף של רשת mynet/ 'ידיעות תקשורת' ו- 'foodish' - האגף הקולינרי של מוזיאון 'אנו'